Isprinsessan


Isprinsessan är Sunnerbyskolans alldeles egna julkalender, där man får ett avsnitt varje år. Sara Scot står för manus och regi och Thess Milde står för danskoreografi. Skådespelare, sångare och dansare är elever på Sunnerbyskolans kulturprofil. Isprinsessan


Foto: Björn ÖstmanFölj med på en resa tillbaka... 
Vi startade år 2011, då i samarbete med Varietéteatern. 


2011 Avsnitt 1: Tove och Isprinsessan

Tove var människobarnet som behövde välja om hon skulle fira jul med sin mamma eller pappa. Ett svårt val, och Isprinsessan som uppenbarade sig ur snön på marken ville försöka hjälpa. Det visade sig dock att Isprinsessan, som jobbade på uppdrag av självaste Jultomten, var för självisk för att kunna ge Tove några goda råd. Till slut kom Jultomten själv och hjälpte Tove. Hon fick rådet att lyssna till sitt eget hjärta, och då valde hon att fira jul med sin mormor istället. Isprinsessan fick sparken från sitt jobb hos Jultomten. 

Tema och värdeord: Jul, familj, mod, egoism, svåra val, förväntningar


2012 Avsnitt 2: Isprinsessan

Nora var människobarnet som så gärna ville att hennes pappa skulle hinna hem till jul. Det var tradition att hon och pappa ställde julbocken på grannens trapp, och så sprang de därifrån så fort de orkade... Men pappa skulle jobba och inte hinna hem. Vid lyktstolpen och den vita bänken somnade Nora och Isprinsessan kom till henne i drömmen. Isprinsessan, som efter att ha mist sitt jobb hos tomten numera var egen företagare, behövde Noras hjälp för att förstå sitt eget liv. Nora fick Isprinsessan att inse att man inte bara kan tänka på sig själv, utan att man får ett rikare liv genom att hjälpa andra. Som tack för hjälpen fick Nora en önskan uppfylld av Isprinsessan. Hon önskade att pappa skulle hinna hem. 

Tema och värdeord: Jul, traditioner, förståelse, hjälpsamhet, relationer


2013 Avsnitt 3: Isprinsessan och Sländan

Människobarnet Alvin kände ingen julstämning för det var plusgrader ute och ingen snö i sikte. En trollslända dök upp och berättade att Isprinsessan i Vinterlandet hade fallit i djup sömn och därför kunde inte snön komma. Folket från Vinterlandet kom till människornas värld tillsammans med den sovande Isprinsessan, och Alvin och sländan behövde komma på en plan för att rädda situationen. De uppfann uttrycket "brysamhet" och startade en facebooksida där alla människor kunde skriva om vad de bryr sig om. Brysamheten lyckades och temperaturen sjönk så att Isprinsessan kunde vakna. Alvin insåg då att sländan inte kunde leva i kylan och alltså hade offrat sitt liv för alla andra. Isprinsessan gav då Alvin en önskan som tack för all hjälp. Alvin valde att rädda sländans liv.

Tema och värdeord: Klimatförändringar, engagemang, samarbete, digitala verktyg, att bry sig om och att hjälpa andra


2014 Avsnitt 4: Isprinsessan och Medlaren 

I landet Tomtania, där tomtefolket bor, hade isarna börjar smälta. Kung Tomtitus blev tvungen att fly med sitt folk och de flydde till Vinterlandet där Isprinsessan regerade med sin son Prins Uris vid sin sida. Men Vinterfolket ville inte ta emot flyktingarna. Människobarnet Alvin kallades då in som medlare. Med hjälp av flyktingbarnen Lisa och Nils och med hjälp av Prins Uris, lyckades Alvin få ledarna för de båda folken att förstå att det enda rätta var att hjälpas åt. Tomtefolket fick stanna i Vinterlandet. 

Tema och värdeord: Främlingsfientlighet, kulturkrockar, ensamkommande flyktingbarn, förståelse, medmänsklighet


2015 Avsnitt 5: Isprinsessan och Prins Uris

Ett år hade gått sedan Tomtefolket flyttade in i Vinterlandet. Isprinsessan regerade på egen hand och planerade för julafton - dagen då hennes son Prins Uris skulle ta över tronen. Men Prins Uris hade tankarna på annat håll. Han hade så många saker som han ville hinna med - flickvännen Lisa, bandet med kompisarna, mattelektionerna med Läromästaren... Han visste vad Isprinsessan förväntade sig av honom, men han visste inte riktigt vad han själv ville. Till slut blev allting helt enkelt för mycket och Prinsen blev tvungen att göra ett val. Han valde först kärleken, sedan sina studier. 

Tema och värdeord: Identitet, att välja väg i livet, kärlek, vänskap, ansvar, framtid Foto: Björn Östman


2016 Avsnitt 6: Isprinsessan och Återvändaren

Ett bröllop skulle stå mellan Frim av de Röde och Lisa av Tomtefolket. Frim skulle då även krönas till kung eftersom Prins Uris valt att ge kronan till sin bäste vän och själv bli läromästare i stället. Isprinsessan var dock inte nöjd utan gjorde sitt bästa för att förhindra kröningen. Kung Tomtitus återvände till Vinterlandet med en dotter vid sin sida. Hon hette Frysa och visade sig vara en tvillingsyster till Prins Uris och dotter till Isprinsessan. Isprinsessan och Kung Tomtitus hade nämligen en gång varit ett kärlekspar. Bröllopet avstyrdes och Frysa blev Vinterlandets nya Isprinsessa. 

Tema och värdeord: Kärlek, vänskap, intriger, svåra val, svek, hemligheter, bröllop. 

Foto: Björn Östman


2017 Avsnitt 7: Isprinsessan och Pizzabagaren
Isprinsessan d.ä. och Kung Tomtitus hade rest till Bahamas för att ta igen förlorade kärleksår. Den unga Frysa försökte finna sig till rätta i rollen som regent, men hennes bror Prins Uris hade inte tid att hjälpa henne - han hade fullt upp med två busiga privatelever. Lisa av de Röde och hennes vän Stina hade en plan för att förstöra för Frysa. De gav henne rådet att säga ja till allt. Frysa lät då en pizzabagare komma in i Vinterlandet till folkets förfäran. Folket var rädda för den främmande maten som pizzabagaren lagade - i Vinterlandet åt man nämligen bara gröt. Men med hjälp av Frysas mod och ledarskap så byggdes broar mellan det främmande och det välkända och pizzabagaren välkomnades till slut. 

Tema och värdeord: makt, ansvar, påverkan, främlingsfientlighet, fördomar, rädsla, mod, tradition.

Foto: Björn ÖstmanVilka är de olika karaktärerna i Isprinsessan-historien?

Isprinsessan d.ä.
Isprinsessan kan vara en väldigt oförstående, okänslig, självisk, bestämd, kall och kylig dam. Men hon har också visat att hon kan förstå och vara god, som när hon hjälpte flyktingbarnen eller som när hon lät sin son att göra sitt eget val i livet. Gick i pension år 2016 då hon också återförenades med sin ungdomskärlek Kung Tomtitus.
Varelse: Vinterfolk


Foto: Björn ÖstmanIsprinsessan d.y. Frysa av Vinterlandet
Frysa är tvillingsyster till Prins Uris, men har växt upp i Tomtelandet. Hon är omtänksam och var till en början lite blyg. Hon fick ta över tronen efter sin mor Isprinsessan då denna gick i pension. I avsnitt 7 visade hon att hon har alla möjligheter att bli en god ledare av Vinterlandet. 
Varelse: Vinterfolk
Foto:Björn Östman


Prins Uris
Isprinsessans och Kung Tomtitus son Prins Uris är musikalisk, duktig i matematik och populär bland flickorna. Han är betydligt mer sympatisk än sin mamma och han har valt bort att bli kung av Vinterlandet. Istället har han blivit en Läromästare i matematik. Arbetet som lärare visar sig dock vara svårare än väntat.
Varelse: Vinterfolk


Foto: Björn ÖstmanKung Tomtitus
Ledaren över Tomtefolket. Som Jultomten, fast ändå inte. Klok, gammal man som är mycket förtjust i Isprinsessan. Är adoptivfar till Frim av de Röde, far till Prins Uris och Frysa av Vinterlandet. Kung Tomtitus lämnade Vinterlandet under mystiska omständigheter. Det visade sig att han rest för att hämta sin dotter. År 2016 återförenades han med sin ungdomskärlek Isprinsessan d.ä.
Varelse: Tomtefolk


Foto: Sara Scot
                                                                 Foto: Björn ÖstmanLisa, Stina och Vintra
Denna trio dyker upp för första gången i avsnitt 7. Lisa känner vi igen från tidigare avsnitt (se nedan). Vintra är inte så snabbtänkt och inte så klipsk, men hon har ett varmt hjärta och är modigare än hon själv tror. Stina drömmer om makt och rikedom, hon är lurig och beredd att göra vad som krävs för att ta över makten från de kungliga. 
Varelse: Vintra Vinterfolk, Stina och Lisa TomtefolkFoto: Björn Östman

Frim av de Röde
Frim av de Röde är Prins Uris bäste vän. Han är adoptivson till Kung Tomtitus och lite av en tjejtjusare. Frim av de Röde gillar musik och är en ärlig och snäll person. När han såg Frysa för första gången så blev han så förtjust i henne att han avbröt sin förlovning till Lisa. 
Varelse: Tomtefolk

Foto: Björn ÖstmanLisa
Lisa kom tillsammans med sin bror Nils som ensamkommande flyktingbarn till Vinterlandet. Hon vill gärna vara självständig, modig och stark, men har egentligen ett ganska dåligt självförtroende. Hon bryr sig alldeles för mycket om vad andra tycker och tänker. Lisa har gjort två misslyckade försök att gifta sig rik. Men hon har inte gett upp. 
Varelse: Tomtefolk


                                                                   Foto: Björn ÖstmanNils
Nils är Lisas bror. Han trivs rätt bra i Vinterlandet och har blivit vän med Prins Uris och Frim av de Röde. Han är en ansvarsfull storebror som försöker att vara alla till lags hela tiden. 
Varelse: Tomtefolk

Foto: Sara Scot
Isabella
Isabella är Isprinsessans närmaste hovdam. Hon försöker alltid att vara Isprinsessan till lags men behandlas inte alltid så väl av sin arbetsgivare. 
Varelse: Vinterfolk


                                                                 Foto: Björn ÖstmanStorm och Trots
Dessa busiga pojkar dök upp för första gången i avsnitt 7. De är elever till Prins Uris. 
Varelse: Storm är vinterfolk och Trots är Tomtefolk. 

Foto: Björn Östman


Paolo - Pizzabagaren
Paolo kom som flykting till Vinterlandet. Han mottogs till en början inte alls väl av folket som skrämdes av hans pizzor. Men Frysa blev hans vän och hon gjorde klart för alla att Paolo var i Vinterlandet för att stanna. 
Varelse: Människa

Foto: Björn ÖstmanLäromästaren d.ä.
Läromästaren (den äldre) är egentligen en människa, men bor i Vinterlandet för att han arbetat som privatlärare i matematik åt Prins Uris. Är en mycket klok och kunnig man.
Varelse: Människa

Foto: Björn Östman
Snöälvan
Ett litet väsen som dök upp första gången i avsnitt 6. En berättare.
Varelse: Vinterfolk


                                                                  Foto: Björn Östman
Sländan
Sländan var en huvudperson i avsnitt 3, då han nästan dog. Han återkom sedan i avsnitt 6 som kollega till Snöälvan. En berättare...


                                                                    Foto: Björn ÖstmanFroste
En pojke av Vinterfolket. En lite stöddig kille som gärna skulle vilja bli känd, eller rik, eller kunglig...

Foto: Björn Östman


Hovdamerna
När Isprinsessan är i Vinterlandet följs hon av sina tre hovdamer. Hon behandlar dem inte alltid särskilt väl. En av hovdamerna heter Isabella och står Isprinsessan närmast.  
Varelse: Vinterfolk
Foto: Björn ÖstmanNora, Tove och Alvin
Människobarnen som fått träffa Isprinsessan. I avsnitt 5, Isprinsessan och Prins Uris, var det  första året som inget människobarn fanns med i julspelet. 

Vinterkören
Vinterkören finns med i varje avsnitt. De består av både Tomtefolk och Vinterfolk och sjunger alla sånger. 

Foto: Björn ÖstmanDe röda dansarna
De röda dansarna är glada, busiga, tuffa och coola. De vita dansarna
De vita dansarna är vackra, graciösa, dramatiska och romantiska. 


Danskoreograf: Thess Milde

Idé, manus och regi: Sara Scot